När någon dör
Det mest omvälvande man kan vara med om i livet, är att mista en anhörig eller nära vän. Att man då känner sig osäker och orolig är helt naturligt. Men ha inte för bråttom. Mycket av det man oroar sig för kan nästan alltid vänta ett litet tag.
Om personen som avlidit gick bort på sjukhus, finns det egentligen ingenting som är brådskande. Finns han eller hon däremot i sitt eget hem eller på ett vårdhem, måste du kontakta en begravningsbyrå som kommer och hämtar den avlidne och för honom eller henne till ett bårhus. Detta görs av två personer från begravningsbyrån. Om anhöriga så önskar, går det bra att närvara. Före hämtningen måste dock läkare konstatera dödsfallet. Hämtningen sker med bår eller kista. Det vanligaste är att hämtningen sker med bår. Då kan man lugnt och stilla välja kistmodell vid ett senare besök på byrån.
Att vara de anhörigas hjälp
Vid själva begravningsförrättningen finns vi där för att ge anhöriga hjälp och stöd, men också för att vägleda alla gäster. Vi ser till att de känner sig välkomna till högtiden och ger alla en trygg och hjälpande hand. Om man väljer att ha minnesstund med mat eller kaffe efter själva förrättningen, är det en viktig del av begravningen. Vi hjälper till så att det blir en samvaro som den avlidne själv skulle tyckt om.
Vi vill hjälpa till
När någon avlider, påbörjas ett omfattande arbete med mycket administration. På ett korrekt sätt ska dödsfallet meddelas till berörda myndigheter, organisationer och personer. Det händer att det finns försäkringar med begravningshjälp som utfaller efter dödsfallet. Kanske vill anhöriga ha hjälp med att kontakta företag som tillverkar gravstenar. En bouppteckning ska upprättas inom tre månader efter ett dödsfall, och finns det flera dödsbodelägare ska arvet därefter skiftas. Vi kan hjälpa till med detta och mycket annat.